Artiklar |

Sorteringsverk för gården och företaget

Ett sorteringsverk kan göra dig mer effektiv, oavsett om du har en liten trädgård eller ett stort entreprenadföretag. Några av de vanligaste användningarna är att ta bort stenar, rötter och grästuvor för att lämna användbar jord kvar. Användbarheten på sorteringsverk beror på dina mål och våra kan sortera upp till 99% av allt löst material. I denna ariklen ska vi ta upp följande.
1. Ett verk för gården.
2. Sorteringsverk för företag
3. De olika sålldukarna på ett sorteringsverk
4. Vanliga användningsområden

Ett verk för gården
Om du är intresserad av att använda ett sorteringsverk för att filtrera bort pinnar, stenar och annat i din trädgårdsjord, är ett liter sorteringsverk troligen helt tillräcklig för dina behov. Den här typen av maskin  inkluderar vanligtvis ett siktnät, som kan passa över ett släp eller en skottkärra. Då kan du få ut fin fraktion jord medans de större böset sållas bort. Dessutom kan du köpa till många olika mm på siktnätet för att hitta fler användningsområden. Våran minsta sorteringsverk DB-15 har en kapacitet upp till 15 ton i timmen och är perfekt för att ha på gården. 

Sorteringsverk för företag
Du som företagare kan spara pengar stora pengar. Det finns mindre behov av att transportera bort jord till deponier. Eller återanvända den sållade matjorden till önskad applikation som bland annat återfyllnad. Plantskolor och även golfbanor har sett att användning av ett sorteringsverk också leder till mindre miljöpåverkan på grund av att all sållning kan ske på plats.

DB-40L som är ett av våra populära verk är ett sorteringsverk av hög kvalitet. Med en imponerande kapacitet på 60 ton i timmen. Med detta verket kan ni sortera matjord grus och mycket annat. Man kan även utrusta DB-40LC med ett transportband för att göra det 3 fraktion, om man ska t.ex. sålla träflis. 

Eftersom mycket mer förväntas av ett kommersiellt sorteringsverk, är de mycket större och har högre kapacitet än de mindre. Våra största sorteringsverk kan användas för att sålla flera hundra kubik om dagen. Detta kan inkludera möjligheten att använda en lastmaskin eller en grävmaskin. Dessa maskiner kan också utrustats med lastväxlarram för att enklare kunna ta maskinen från plats till plats. 

De olika sålldukarna på ett sorteringsverk
Vi på dirox.se erbjuer ca 6 olika sålldukar som är utformade för att vara olika bra till olika material. Våra sålldukar inkluderar.

1. Vävda nät är den vanligaste typen av dukar. Det kännetecknas av lång livslängd och stabilitet i maskstorlek. Används för att sålla sand, grus, krossad sten, kol och annat bulkmaterial. Passar för mindre och större fraktioner.

2. Harpnät är lämpliga för att sålla svåra eller fuktiga material och passar för alla typer av material. Harpnät har en självrengörande effekt. De levereras med en gummi- eller polyuretanfläta, vilket ökar livslängden och effektiviteten hos öglan.

3. Vävda nät – vertikala harpar med rektangulära ögon Hög effektivitet och genomströmning. Inte rekommenderat för platt och nåltypsmaterial. Används för att sålla svåra material med rund eller kubisk kornform.

4. Vävda nät – vertikala harpar med rektangulära ögon Hög effektivitet och genomströmning. Inte rekommenderat för platt och nåltypsmaterial. Används för att sålla svåra material med rund eller kubisk kornform.

5. Platt topp vävda nät är lämpliga för att sålla sand, grus, krossad sten, kol och annat bulkmaterial. Det är en vävd nät med en starkare nätvävning. Till skillnad från konventionella nät är alla veck bara på en sida av tråden. Detta lämnar ena sidan platt medan den andra är vågig. Passar för större fraktioner.

6. Svetsade nät är lämpliga för både större och mindre fraktioner av 99% av bulkmaterialet. Trådarna är trycksvetsade vid korsningen, vilket garanterar exakt storlek på ögat och en extremt stark konstruktion.

Vanliga användningsområden
Ett sorteringsverk kan inte bara sålla matjord utan mycket mer. Om man vill sålla bort små flis för att få högre eldningsverkan kan det göras. Man kan då få bort den fina fraktionen på 4-8mm och sedan få fram mellan fraktionen på 60-70mm för att sedan elda med den. Om du har narturgrus och behöver få ut olika sorters fraktionen är<även detta en perfekt applikationen. Även bergskross och makadam funkar utmärkt att sålla ut.